BERGH BOUW18-03-15 Berghbouw: Voorjaarskriebels

 

Woensdag 18 maart 2015

 Het begint bij iedereen weer te kriebelen. De lente komt er aan. Voorjaarszon, fris groen, lammetjes, tulpen en noem maar op. Maar wist je dat het woord lente een oude afleiding van het woord lang is? Het heeft  betrekking op het lengen van de dagen. Maar niet alleen de lente is lang, het gebouw van de collectieve leer- en buurttuin wordt ook lang, maar liefst circa 100 meter.

 berghbouw1
Bovenste foto: De eerste contouren van het gebouw.

Voortgang
Sinds afgelopen weekend zijn de eerste contouren van het gebouw gedeeltelijk in het zicht gekomen. Onder begeleiding van Rini Oomen (Docent, Da Vinci College) zijn de constructieve poeren geplaatst en de eerste negen spanten in elkaar en overeind gezet. De komende periode zal er intensief door het Da Vinci College en Bergh Bouw verder worden gebouwd aan de collectieve leer- en buurttuin.

 bbvoortgang1  bbvoortgang2  bbvoortgang3
Bovenste drie foto’s: spanten van de koude kas, carport en berging.

 bbdocentbijpalen
Bovenste foto: Rini Oomen (Docent, Da Vinci College) presenteert trots zijn werk.

 

Spantconstructie

De Collectieve leer- en buurttuin wordt geheel volgens de visie van Ro&Ad architecten duurzaam gebouwd. Hiervoor worden o.a. verschillende soorten FSC-hout ingezet, 100 procent duurzaam geproduceerd. De 24 spanten die het gebouw vormen zijn van Europees vuren en Douglas hout.

 bbspantconstructie
Bovenste foto: Overzicht constructieve skelet van de collectieve leer- en buurttuin.

 

Niet stil gezeten

Ook bij Bouwmensen Zuid West te Bergen op Zoom hebben ze niet stilgezeten. De prefab houtskeletbouw wand- en dak elementen, voor de instructie- en dierenruimte, zijn al enkele weken volop in productie. Dat gebeurt allemaal in een grote werkplaats. Hierdoor wordt er straks veel tijd gewonnen op de bouwplaats en dienen de prefab houtskeletbouw elementen alleen nog maar op hun plaats te worden gemonteerd.
bbnietstil1  bbnietstil2  bbnietstil3
Bovenste drie foto’s: Adrie de Vries (18 jaar) timmerman bol-bbl niveau 2 aan het werk onder begeleiding van leermeester allround timmerman Kees verhees.

bbbbl2
Bovenste foto: Adrie de Vries (18 jaar) timmerman bol-bbl niveau 2 aan het werk achter de afkortzaag.


Leerling bouwplaats

De bouwbranche vergrijst en steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding. Bergh Bouw hecht al sinds haar historie grote waarde aan de instroom van nieuwe technische bouwtalenten en vertaald dit ook dikwijls naar leerling bouwplaatsen*. De collectieve leer- en buurttuin is bij uitstek geschikt gemaakt om jongeren te begeleiden en verder op te leiden in hun vakgebied.

 * Een leerling bouwplaats is een bouwproject dat door leerlingen, onder leiding van vakbekwame leermeesters, wordt gebouwd. Leerlingen doen er onder intensieve begeleiding in korte tijd veel en gevarieerde praktijkervaring op. 

 

Oplevering
We gaan er nog steeds vanuit dat het gebouw eind mei klaar zal zijn. De komende weken gaan we jullie regelmatig voorzien van een update over en vanuit de collectieve leer- en buurttuin ….. wordt dus vervolgd!

Een vrolijke lente groet namens het bouwteam!