Berghbouw 03-04-15: Waait de wind in maart te fel, veel fruit verwacht men wel

 Woensdag 1 april 2015

 Maart 2015 eindigt met een lentestorm. Gemiddeld was het droog en zonnig, ondanks een natte afsluiting. Dit leverde wel weer prachtige plaatjes op van de collectieve leer- en buurttuin. Ondanks het behoorlijk natte weer van de laatste dagen gaat de maand maart dit jaar de boeken in als een iets te droge en behoorlijk zonnige maand. Nog opvallender was de lentestorm. In de laatste week van maart maakten hogedrukinvloeden plaats voor depressies. Neerslagstoringen passeerden sinds 25 maart geregeld de collectieve leer- en buurttuin, gelukkig hebben de houtenspanten de storm overleefd. De zwaarste windstoten top-5 van 31 maart 2015 ziet er uiteindelijk als volgt uit:

1)  Hoek van Holland: 134 km/uur

2)  Houtribdijk (Dijk Enkhuizen-Lelystad): 120 km/uur

3)  Lelystad: 117 km/uur

4)  Gilze-Reijen (Noord-Brabant): 115 km/uur

5)  Lauwersoog: 113 km/uur

 wind1
Bovenste foto: De vloerverwarmingsslangen en verdeler voor de instructie- en dierenruimte.

Voortgang bouwproces

De houtenspanten van de volières, warme kas, koude kas, carport en berging zijn allen gemonteerd. Hierdoor komt er al goed zicht op de totale lengte van het gehele gebouw, maar liefst 100 meter. De teller staat daarmee op 17 spanten gemonteerd. De komende 2 weken worden de overige 7 houtenspanten van de instructie- en dierenruimte op locatie gemonteerd, op de recent gestorte betonvloer. Inclusief de 36 prefab houtskeletbouw elementen van de schuine daken en langsgevel. De betonvloer van de instructie- en dierenruimte is voorzien van vloerverwarmingsslangen die straks aangestuurd worden door o.a. een pellet kachel. In de vloer is maar liefst 48m3 beton gestort.

wind2   wind3
wind4   wind5  
wind6   wind7  
Bovenste foto’s: Ondanks het slechte weer, was vrijdag 27 maart 2015 een prachtige stortdag.

Braakliggende terrein krijgt inhoud 

Het voorheen braakliggende terrein krijgt steeds meer haar duurzame uitstraling nu het casco langzamerhand een geheel wordt. Zelfs de paarden in de wei kunnen van een afstandje het bouwspektakel aanschouwen. Het lijkt erop dat ze het bouwproces accepteren en dat hun dagelijkse ritme hierdoor niet wordt verstoord. De onderstaande foto’s tonen al aan dat het terrein een uniek pareltje in de maak is!

wind8

 

 wind9  windzondonker 
 wind12

Namens het bouwteam alvast een fijn paasweekend!

Hieronder nog een aantal duurzame / groene tips voor de overgebleven eischalen na dit weekend.

 ei1  ei2  ei3

 

Bron, zie ook:

http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/7-manieren-om-eierschalen-te-hergebruiken/

http://www.mooiafval.nl/food/eierschalen-als-planten-kweekbakjes/