17-04-15 BVR: Week 16  

week16-1
Figuur 1 Overzicht van de bouwplaats, gezien vanaf het dak.

week16-2
Figuur 2 Omwonende op bezoek.

Maandag avond 13 april was er bezoek op de bouw. De omwonenden van de bouwplaats waren uitgenodigd voor een rondgang over het werk. Alle bouwteamleden wisten van alles te vertellen over het werk. Het was fijn om te horen dat de bouwerij minimaal overlast veroorzaakt voor de omgeving.

 week16-3
Figuur 3 De dakranden zijn geleverd. Maandag mogen we ze uitpakken.

 Zo’n 2 weken na het laatste bericht zijn we lekker opgeschoten. Vandaag hebben we dan ook de eerste dakranden op de bouw ontvangen. De staalconstructie en de dakvloer op de bestaande bouw zijn afgelopen week aangebracht. De laatste naden tussen de kanaalplaatvloeren worden dicht gestort, zodat we maandag kunnen starten met het aanbrengen van de eerste dakrandelementen. We verwachten in de loop van volgende week de dakdekker op het werk te kunnen verwelkomen, om te starten met het eerste deel van het dak.

 week16-4
Figuur 4 De 1e verdiepingsvloer van o.a. de gymzaal en  het theater.

Ook naast de bestaande bouw gaan we hard de lucht in, de 1e verdiepingsvloer begint zijn vorm te krijgen. Zo wordt er hard gewerkt om de breedplaatvloeren gereed te maken voor de eerste stort. De timmerlieden van BVR brengen de ondersteuning aan en leggen de breedplaatvloeren (een prefab betonnen vloerplaat waar in het werk beton op gestort kan worden). Ook maken zij de bekisting rondom de kolommen en de randen van de vloer. Zo zorgen zij er voor dat er niet te veel beton gebruikt wordt. De installateur Homij monteert de installaties, welke in de vloer gestort moeten worden, en de vlechter verzorgt de wapening.

Voordat de vloeren gestort worden moet deze door de uitvoerder en de opzichter gecontroleerd worden. Met name de controle van de wapening is een hele klus. Als u het eens zelf wilt proberen, hieronder ziet u de tekeningen van de bovenwapeningstekening, en een foto van de wapening zoals deze in het werk is aangebracht.

 

week16-5 week16-6
Figuur 5 De Bovenwapening

 

 week16-7
Figuur 6 Wapening bij de kolomkoppen

Omdat de vloeren pas na het uitharden van de beton voldoende sterk zijn wordt er tijdelijk een ondersteuning aangebracht. Velen vrachtwagens met ondersteuningsmateriaal zijn deze week de bouw bij ons opgereden.  Nadat de vloer van de eerste verdieping gestort is en de beton een juiste sterkte heeft bereikt zal een deel van deze onderstempeling verwijderd kunnen worden. Deze zal vervolgens weer ingezet worden voor de 2e verdiepingsvloer. Op die manier zijn de te storten vloer en de vloer daar onder ondersteund. Pas als de beton zijn berekende eindsterkte heeft gehaald en er geen stortbelasting meer is, kan de onderstempeling helemaal verwijderd worden.

 week16-8
Figuur 7 Ondersteuning van de 1e verdiepingsvloer.