image-366698218-5-15 BVR: Week 18, Smurfensnot als toevoeging aan de isolatiemortel

Het bestaande deel van de school wordt voorzien van een extra verdieping. Om deze extra verdieping te kunnen bouwen wordt de bestaande constructie op verschillende plaatsen versterkt met een staalconstructie. Zo ook het dak van het bestaande schoolgebouw(dit wordt straks de vloer van de nieuwe 2e verdieping). De stalenliggers zijn hier op de dakvloer aangebracht en verankerd.

 

 

ssnot1
Figuur 1 De dakvloer van de bestaande bouw wordt versterkt met stalen liggers (grijs)

Om te zorgen dat de 2e verdiepingsvloer netjes vlak wordt uitgevoerd, zullen de vlakken tussen de staalprofielen opgevuld moeten worden. Dit kan natuurlijk door deze vol te storten met beton en zo een dikke betonnen verdiepingsvloer te maken. Dat brengt echter veel gewicht met zich mee, waar de constructie uit 1996 natuurlijk niet op berekend is.

Daarom is er voor gekozen om deze ruimten op te vullen met een isolatiemortel, tempexblokken en een betonnen druklaag van 5 cm dik.

Op de bouwweg naast het bestaande pand wordt de mortel aangemaakt. Het is een mix van cement, water en tempexkorrels. Dit wordt vermengt tot een  grijze massa, waarna het naar de werkvloer boven op het dak wordt verpompt.

ssnot2
Figuur 2 Ingrediënten voor de isolatiemortel: cement en zakken tempexkorrels.            

ssnot3

Figuur 3 De mengmachine vermengt mortel, water en de tempexkorrels tot een grijze massa. Om er voor te zorgen dat de mortel goed te verpompen is wordt er een beetje blauwe vloeistof aan toegevoegd.

 ssnot4
Figuur 4 Smurfensnot! de toevoeging om de mortel goed te kunnen verpompen.

Op de vloer wordt een eerste laag van de mortel aangebracht tussen de stalen profielen. Daarna worden er tempexblokken op in deze laag gedrukt. Als laatste wordt dit alles afgedekt met nog een laag mortel. Deze wordt netjes vlak afgewerkt. Zo ontstaat er een mooie vlakke werkvloer waar de betonnen druklaag op aangebracht kan gaan worden.

 ssnot5
Figuur 5 De isolatiemortel wordt vlak afgewerkt.