Onze Da Vinci wand

We doen de naamgever van de school alle eer aan. Leonardo da Vinci was niet alleen schilder, maar ook beeldhouwer, ontwerper, muzikant, uitvinder enz. Het ontwerp van het gebouw is zo bijzonder met zijn lange zichtlijnen, grote open ruimtes en prachtige lichtwerking dat er niet alleen een architect maar ook een kunstenaar aan het werk lijkt te zijn geweest.

Daarnaast is het voor de aannemer een technisch hoogstandje om het gebouw gerealiseerd te krijgen. Van een aantal mensen hebben we al te horen gekregen dat dit het meest ingewikkelde gebouw is waar ze ooit aan gewerkt hebben.  Dat past helemaal bij Leonardo als we terugdenken aan zijn technische uitvindingen, zijn brug die compleet uit losse bestanddelen bestaat, zijn ontwerp van een vliegtuig, zijn ontwerpen voor grote geschutwapens enz.

Hieronder twee afbeeldingen van Leonardo da Vinci (1452-1519).

 DVCwand1              DVCwand2 

 In de grote centrale ruimte op de eerste verdieping liggen de terrassen. Deze gaan stapsgewijze omhoog. De achterwand op onderstaande afbeelding is hier nog maagdelijk wit.

 DVCwand3
Omdat dit een grote ruimte is, moest er een  oplossing bedacht worden voor de akoestiek. Die is gevonden in de vorm van geperforeerde platen. Eén zo’n plaat is ongeveer even groot als een deur. Je ziet in onderstaande tekening hoe die wand er dan uitziet.

 dvcwand4

 

 De architect is met de eigenzinnige creativiteit van Leonardo in het achterhoofd gaan ‘spelen’ met zijn bekendste schilderij: de Mona Lisa.

dvcwand5 

Er zijn in de loop van de tijd allerlei bewerkingen van de Mona Lisa gemaakt. Vooral in deze tijd met de bijna grenzeloze mogelijkheden van de digitale media heeft dat tot bijzondere resultaten geleid.  Hieronder staan twee voorbeelden van zo’n bewerking.

 dvcwand6                                          dvcwand7

Als je elk apart paneel voorziet van een afbeelding kan dit zo ongeveer  het eindresultaat zijn. We zullen moeten afwachten hoe de wand er uiteindelijk uit komt te zien. Maar bijzonder is onze Da Vinci wand in elk geval wel!

 dvcwand8