Wat ga jij straks verbouwen in de nieuwe schooltuin?

Opening  collectieve Leer- en Buurttuin Da Vinci College
09 oktober

De lessen zijn er begonnen, de kleine dieren hebben er hun nieuwe thuis gevonden. Met man en macht wordt het gebouw gereed gemaakt om u allen te ontvangen en te laten zien waartoe collectieve ambitie en samenwerking
kunnen leiden.

We zijn niet helemaal klaar, dat is een logisch gevolg van de gekozen aanpak. Maar we kunnen niet wachten om u kennis te laten maken met deze parel in Roosendaal. Hoe een onooglijk stukje vergeten stadsruimte omgetoverd
is tot een bijzondere natuurbeleving, willen we graag vertellen en kunt u met eigen ogen komen bekijken.

Programma:
15.00 uur Ontvangst
15.15 uur Rondleiding door gebouw en tuin

15.40 uur Start officiële programma met onder meer een toespraak door dhr. Erik van Merriënboer,
gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant
16.30 uur Glas heffen

schooltuin

4-9-15 Collectieve Leer- en Buurttuin bij Da Vinci College krijgt vorm

Sinds enkele jaren wordt hard gewerkt aan de Collectieve Leer- en Buurttuin bij het Da Vinci college. Het door de gemeente en een bewoner beschikbaar gestelde kavel verandert langzaam in een plek om te genieten van de natuur. Ook dankzij subsidie van de Provincie in het kader van ‘Mijn mooi Brabant.’

Tuin om te leren en te ontmoeten

Het initiatief groeide uit tot een succesvol participatieproject; een tuin van ruim 17.000m² die de leerlingen van het Da Vinci College school gaan beheren. Zij worden met een speciaal lesprogramma bewust gemaakt van milieu, groen en duurzaamheid. In de tuin staan straks sierplanten, kruiden, een moestuin, fruitbomen en dieren zoals geiten, schapen en kippen.

Rini Oomen, groendocent bij het Da Vinci College, is al vanaf het begin betrokken bij de tuin: ”Omdat ik op school verantwoordelijk ben voor de groenlessen, werd ik er direct bijgehaald. Een erg leuk project, waarbij ik dankzij mijn knowhow van groen en het lesprogramma goed richting kan geven aan het project. Het is uniek in Nederland en ik ben trots dat we dit met zoveel betrokkenen hebben bereikt.”

De tuin is ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, als verlengstuk van hun eigen tuin. Daarnaast kunnen leerlingen en studenten van andere opleidingen projectmatig gebruikmaken van en meewerken aan de tuin.

Officiële opening op 9 oktober

Op 9 oktober wordt de tuin officieel geopend, omdat per september het lesprogramma start. Veel onderdelen van het project zijn dan al opgeleverd, zo vertelt Oomen: “De leerlingen kunnen al terecht in het instructielokaal en het dierenlokaal, waar de reptielen, knaagdieren en vissen zitten. Ook de kassen en  de volière zijn klaar. Buiten wordt het ook steeds mooier, met het sportveld, de dierenweide en de retentievijver, waarvan we het water hergebruiken voor de toiletten.”

In de loop van het komende schooljaar wordt de rest van het project aangepakt, zoals de terreinverharding, aanleg van de thematuinen, pluk- en groentetuin. Vóór het schooljaar 2016-2017 is de klus dan helemaal geklaard.

Meer weten? Kijk op: http://www.mijnmooibrabant.nl/leerenbuurttuin

02-07-15 Eerste oplevering CLBT

Op woensdag 3 juni is de eerste oplevering geweest van het gebouw  op onze Collectieve Leer en Buurttuin. De instructieruimte en dierenverblijf is daarmee klaar voor gebruik. De werkzaamheden voor de tuin zijn daarmee echter nog niet afgerond.

Deze gaan dan ook gewoon door. Zo zijn op dit moment de graafwerkzaamheden voor de aansluiting van het water en internet afgerond.

Afgelopen zaterdag 30 mei zijn er 10 vrijwilligers een ochtend komen helpen in het kader van de Roosendaalse Uitdaging. De ‘Uitdaging’ is een bedrijvennetwerk dat uitdaagt om maatschappelijk betrokken te ondernemen door stichtingen en verenigingen te ondersteunen. Zij hebben het hek rondom de dierenweide gerealiseerd.

Op dinsdag 7  juli komen mensen van de gemeente ons helpen. Onder de leiding van onze docent de heer Oomen worden zij aan het werk gezet om ons weer een stapje verder naar de finish te brengen.

Inmiddels is het project niet onopgemerkt gebleven. Veelvuldig hebben we hier de pers mee gehaald en tonen mensen belangstelling voor dit project. Op woensdag 3 juni hebben we de mensen uit de buurt uitgenodigd om te komen kijken en bij te praten. Ook toen bleek weer de betrokkenheid van vele omwonenden die ieder op zijn eigen wijze willen meewerken aan het succes van dit unieke project.

Wat iedereen opvalt is de kwaliteit van hetgeen we hier aan het realiseren zijn. Niet alleen in de materialen en het geleverde vakmanschap, maar ook over de visie en functionaliteit van deze 17 000 m2 grond.

Het komend schooljaar zullen de eerste lessen hier worden gegeven. Dat betekent dat r nog wel het een en ander moet worden gerealiseerd voor het eind van de zomervakantie.

De officiële opening van de tuin is op dit moment geprikt op 9 oktober.

 (23) Lesgebouw in schooltuin DVC (12-05-2015)

 

03-04-15 Berghbouw: Waait de wind in maart te fel, veel fruit verwacht men wel

 Woensdag 1 april 2015

 Maart 2015 eindigt met een lentestorm. Gemiddeld was het droog en zonnig, ondanks een natte afsluiting. Dit leverde wel weer prachtige plaatjes op van de collectieve leer- en buurttuin. Ondanks het behoorlijk natte weer van de laatste dagen gaat de maand maart dit jaar de boeken in als een iets te droge en behoorlijk zonnige maand. Nog opvallender was de lentestorm. In de laatste week van maart maakten hogedrukinvloeden plaats voor depressies. Neerslagstoringen passeerden sinds 25 maart geregeld de collectieve leer- en buurttuin, gelukkig hebben de houtenspanten de storm overleefd. De zwaarste windstoten top-5 van 31 maart 2015 ziet er uiteindelijk als volgt uit:

1)  Hoek van Holland: 134 km/uur

2)  Houtribdijk (Dijk Enkhuizen-Lelystad): 120 km/uur

3)  Lelystad: 117 km/uur

4)  Gilze-Reijen (Noord-Brabant): 115 km/uur

5)  Lauwersoog: 113 km/uur

 wind1
Bovenste foto: De vloerverwarmingsslangen en verdeler voor de instructie- en dierenruimte.

Voortgang bouwproces

De houtenspanten van de volières, warme kas, koude kas, carport en berging zijn allen gemonteerd. Hierdoor komt er al goed zicht op de totale lengte van het gehele gebouw, maar liefst 100 meter. De teller staat daarmee op 17 spanten gemonteerd. De komende 2 weken worden de overige 7 houtenspanten van de instructie- en dierenruimte op locatie gemonteerd, op de recent gestorte betonvloer. Inclusief de 36 prefab houtskeletbouw elementen van de schuine daken en langsgevel. De betonvloer van de instructie- en dierenruimte is voorzien van vloerverwarmingsslangen die straks aangestuurd worden door o.a. een pellet kachel. In de vloer is maar liefst 48m3 beton gestort.

wind2   wind3 
wind4   wind5  
wind6   wind7  
Bovenste foto’s: Ondanks het slechte weer, was vrijdag 27 maart 2015 een prachtige stortdag.

Braakliggende terrein krijgt inhoud 

Het voorheen braakliggende terrein krijgt steeds meer haar duurzame uitstraling nu het casco langzamerhand een geheel wordt. Zelfs de paarden in de wei kunnen van een afstandje het bouwspektakel aanschouwen. Het lijkt erop dat ze het bouwproces accepteren en dat hun dagelijkse ritme hierdoor niet wordt verstoord. De onderstaande foto’s tonen al aan dat het terrein een uniek pareltje in de maak is!

wind8

 

 wind9  windzondonker 
 wind12

Namens het bouwteam alvast een fijn paasweekend!

Hieronder nog een aantal duurzame / groene tips voor de overgebleven eischalen na dit weekend.

 ei1  ei2  ei3

 

Bron, zie ook:

http://www.eetgoedvoeljegoed.nl/7-manieren-om-eierschalen-te-hergebruiken/

http://www.mooiafval.nl/food/eierschalen-als-planten-kweekbakjes/

 

18-03-15 Berghbouw: Voorjaarskriebels

 

Woensdag 18 maart 2015

 Het begint bij iedereen weer te kriebelen. De lente komt er aan. Voorjaarszon, fris groen, lammetjes, tulpen en noem maar op. Maar wist je dat het woord lente een oude afleiding van het woord lang is? Het heeft  betrekking op het lengen van de dagen. Maar niet alleen de lente is lang, het gebouw van de collectieve leer- en buurttuin wordt ook lang, maar liefst circa 100 meter.

 berghbouw1
Bovenste foto: De eerste contouren van het gebouw.

Voortgang
Sinds afgelopen weekend zijn de eerste contouren van het gebouw gedeeltelijk in het zicht gekomen. Onder begeleiding van Rini Oomen (Docent, Da Vinci College) zijn de constructieve poeren geplaatst en de eerste negen spanten in elkaar en overeind gezet. De komende periode zal er intensief door het Da Vinci College en Bergh Bouw verder worden gebouwd aan de collectieve leer- en buurttuin.

 bbvoortgang1  bbvoortgang2  bbvoortgang3
Bovenste drie foto’s: spanten van de koude kas, carport en berging.

 bbdocentbijpalen
Bovenste foto: Rini Oomen (Docent, Da Vinci College) presenteert trots zijn werk.

 

Spantconstructie

De Collectieve leer- en buurttuin wordt geheel volgens de visie van Ro&Ad architecten duurzaam gebouwd. Hiervoor worden o.a. verschillende soorten FSC-hout ingezet, 100 procent duurzaam geproduceerd. De 24 spanten die het gebouw vormen zijn van Europees vuren en Douglas hout.

 bbspantconstructie
Bovenste foto: Overzicht constructieve skelet van de collectieve leer- en buurttuin.

 

Niet stil gezeten

Ook bij Bouwmensen Zuid West te Bergen op Zoom hebben ze niet stilgezeten. De prefab houtskeletbouw wand- en dak elementen, voor de instructie- en dierenruimte, zijn al enkele weken volop in productie. Dat gebeurt allemaal in een grote werkplaats. Hierdoor wordt er straks veel tijd gewonnen op de bouwplaats en dienen de prefab houtskeletbouw elementen alleen nog maar op hun plaats te worden gemonteerd.
bbnietstil1  bbnietstil2  bbnietstil3
Bovenste drie foto’s: Adrie de Vries (18 jaar) timmerman bol-bbl niveau 2 aan het werk onder begeleiding van leermeester allround timmerman Kees verhees.

bbbbl2
Bovenste foto: Adrie de Vries (18 jaar) timmerman bol-bbl niveau 2 aan het werk achter de afkortzaag.


Leerling bouwplaats

De bouwbranche vergrijst en steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding. Bergh Bouw hecht al sinds haar historie grote waarde aan de instroom van nieuwe technische bouwtalenten en vertaald dit ook dikwijls naar leerling bouwplaatsen*. De collectieve leer- en buurttuin is bij uitstek geschikt gemaakt om jongeren te begeleiden en verder op te leiden in hun vakgebied.

 * Een leerling bouwplaats is een bouwproject dat door leerlingen, onder leiding van vakbekwame leermeesters, wordt gebouwd. Leerlingen doen er onder intensieve begeleiding in korte tijd veel en gevarieerde praktijkervaring op. 

 

Oplevering
We gaan er nog steeds vanuit dat het gebouw eind mei klaar zal zijn. De komende weken gaan we jullie regelmatig voorzien van een update over en vanuit de collectieve leer- en buurttuin ….. wordt dus vervolgd!

Een vrolijke lente groet namens het bouwteam!

 

Wachten op redelijk weer

 

tuin_graafmachineBovenaan het bouwbord bij de ingang van de schooltuin staat dat het Da Vinci bouwt. Door de vele regen is het terrein zo drassig dat we nog niet zo veel hebben kunnen doen. Het was de bedoeling dat de poeren de grond in zouden gaan. Dat zijn grote betonnen blokken waarop de spanten komen te staan. De gaten voor die poeren waren keurig uitgegraven. Inmiddels zijn het bakjes water geworden en moeten we wachten op wat beter weer.

 

 

Natuurlijk zitten we niet stil. Alle 25 spanten zijn inmiddels op de juiste lengte gezaagd en worden binnenkort in elkaar gezet. Dat gebeurt allemaal in een grote werkplaats. Daar hebben we geen last van regen of vorst. Omdat het hele gebouw van hout gemaakt wordt, moet het redelijk weer zijn voordat we buiten aan de slag kunnen. We denken nog steeds dat het gebouw eind mei klaar zal zijn. 

 

tuin_bouwbord  tuin_poeren
het bouwbord (Bovendonk 109) Een deel van de poeren, 

Filmpje over de collectieve leer en buurttuin van het Da Vinci College

 

Schooltuin krijgt stilaan vorm

De werken aan onze schooltuin aan de Bovendonk 111 zijn onlangs echt van start gegaan. Na het plaatsen van een hekwerk rondom het terrein en het afronden van de grondwerkzaamheden, worden de toekomstige bouwvakken bouwrijp gemaakt. Als alles goed gaat, wordt in oktober 2014 een begin gemaakt met de bouw van wat een soort van natuureducatief centrum gaat worden. In oktober/november wordt een deel van de tuin aangeplant of ingezaaid. In het komende voorjaar zal de schooltuin ongetwijfeld zijn veranderd in een klein paradijsje.  Bovenal wordt het echter een leuke werkplek voor onze eerlingen.  

retentievijvertalut poort1 contourenfoto

 Subsidie voor onze schooltuin

Het Da Vinci College is enorm blij met de subsidie die het heeft gekregen voor zijn schooltuin-in-wording. Dat niet alleen, op de onderstaande link: 

http://www.mijnmooibrabant.nl/leerenbuurttuin-collectieve-leertuin-buurttuin-roosendaal

vind je ook een heleboel nuttige informatie over dit project, dat in nauw contact met de buurt tot stand is gekomen. Een mooier stukje publiciteit hadden we ons niet kunnen inbeelden!

 

Da Vinci en buurt ontwikkelen collectieve leer- en buurttuin

Op 4 september klonk op de Bovendonk het startschot van een bijzonder project. Om 16.00 uur tekenen de gemeente Roosendaal, het Da Vinci College en buurtbewoners een samenwerkingsovereenkomst. Samen gaan zij het gebied tussen het Da Vinci College en de A58 ontwikkelen tot een collectieve leer- en buurttuin. Dit project vindt de provincie zo bijzonder dat ze er een flinke subsidie aan heeft toegekend. Het project moet eind 2014 gerealiseerd zijn.

Uniek project, de schooltuin van het Da Vinci College

Eén van de opbrengsten van een eerder provinciaal project, Brabantse Parels van Biodiversiteit, was een eetbare en educatieve schooltuin. Dit idee heeft het Da Vinci College samen met de gemeente Roosendaal en een buurtbewoner opgepakt. Al pratende is het idee uitgegroeid tot een complete school- en buurttuin met lesactiviteiten en participatie van omwonenden. In meerdere bijeenkomsten bleek er onder omwonenden een groot draagvlak te zijn voor dit idee.

 

Leerlingen leggen tuin aan in ‘Boskamer’ 

tuinHet gebied is ca. 1,5 ha groot. Het is een zogenaamde boskamer. Dit betekent dat het gebied omgeven is door opgaande bomen en struiken. Het gebied leent zich goed om de ruimtelijke kwaliteit te verhogen, zoals de provincie dat nastreeft in het projectplan Mijn Mooi Brabant.

 

Leerlingen van het praktijkonderwijs van het Da Vinci College leggen de tuin aan, beheren en onderhouden hem. Zij krijgen in een beschermde leeromgeving de kans het groenonderwijs in de vingers te krijgen. Tegelijkertijd wordt de tuin onder voorwaarden opengesteld voor de buurtbewoners. Zij kunnen er een wandeling maken, groenten oogsten, kruiden plukken of elkaar ontmoeten. Tijdens een aantal voorlichtingsbijeenkomsten bleek hun enthousiasme voor het plan en ze staan klaar om bij te dragen.

Jonge studenten kunnen leren van dit project en ook substantieel eraan bijdragen. Daarom werkt het beroepsonderwijs mee aan dit project. Leerlingen
van het VMBO Da Vinci College ontwikkelen en beheren de buurttuin. MBO-studenten van Prinsentuin leveren het inrichtingsontwerp en Fontys
Hogescholen ontwikkelt nieuw lesmateriaal voor de leerlingen die in de tuin aan de slag gaan met het groenonderhoud.

 

Groene oase

De leer- en buurttuin is een groene oase in dit deel van de stad met ruimte voor vogels, insecten en biodiversiteit. Door de nauwe samenwerking van school en buurt verandert een terrein zonder duidelijke functie in een gebied waar gemeenschappelijkheid centraal staat. Daarnaast fungeert de tuin als een steppingstone in de verbinding tussen landgoed Visdonk en het centrum van Roosendaal. Daarmee is ook Natuurmonumenten een partner in de verdere ontwikkeling.

schooltuin

 

Mijn Mooi Brabant

De provincie Noord-Brabant zet zich in voor het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. Om Brabant van steeds meer mooie, aantrekkelijk, interessante en inspirerende locaties en gebieden te voorzien. Zodat mensen en bedrijven in Brabant graag wonen en verblijven of zich willen verstigen. Met Mijn Mooi Brabant (MMB) levert de provincie samen met ons, ondernemers en partners hier een bijdrage aan. De provincie ondersteunt elk initiatief met een financiële bijdrage, inspireert initiatieven door de inzet van expertise op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en stimuleert elk initiatief door partijen bij elkaar te brengen. Onze leer- en buurttuin is één van de 15 initiatieven die door de inzet van MMB voor 2015 gerealiseerd moet zijn.

mooi brabant

 

De schooltuin in de krant!

De Bode 7 september 2013

2013-09-30 11_51_44-bode_vol1

 
BN De Stem 4 september 2013

2013-09-30 11_51_05-bnstem1

Presentatie schooltuin bewonersavond 5 november 2013
Schooltuin Bewonersavond 131105 website
 

Leerlingen aan het werk

In de leer- en buurttuin zijn de leerlingen hard aan het werk op 5 december 2013. Zie hier de eerste gemotoriseerde bewegingen in de tuin.

schooltuin 1

BN De stem 11 maart 2014

BN De Stem 11 maart 2014

 Op donderdag 27 maart heeft Ad Kil, de architect van het gebouw in onze schooltuin, het plan toegelicht in de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Roosendaal. Deze commissie is beter bekend onder de oude naam ‘Welstandscommissie’. De presentatie was bedoeld om te proeven hoe de commissie over de globale plannen dacht. Dit om te voorkomen dat er eerst allerlei werk gedaan zou worden, dat mogelijk later afgekeurd zou worden.

De commissie was zeer enthousiast over het idee en het ontwerp. De architect kreeg de complimenten mee van zijn vakbroeders in de commissie. Ook de Raad van Bestuur van OMO stak zijn enthousiasme voor de schooltuin niet onder stoelen of banken, toen hij op 14 maart jl. de akte van de grondoverdracht Bovendonk 1 ondertekende.

We maken blijkbaar op 2 plekken een bijzonder stukje Roosendaal. Om met de woorden van ‘Mijn Mooi Brabant’ te spreken: wij maken Roosendaal een stukje mooier. Wat wil je nog meer ……

Klik op: Ontwerp schooltuin 27-03-2014 om afbeeldingen van het ontwerp van de schooltuin te zien.

int (2)